【開講通知】H29年度GJEC大学院教養教育科目「(国際理解)Kumamoto-Mansfield Lecture Series」

自然科学研究科学生各位

大学院教養教育科目担当

原岡 喜重

総合科学技術共同教育センター(GJEC)大学院教養教育科目 国際理解「Kumamoto-Mansfield Lecture Series」について開講の詳細をお知らせします。

記

[科目名](国際理解)Kumamoto-Mansfield Lecture Series

[講師名]Ian Hurdle, Charles Mahaffey (The Maureen and Mike Mansfield Foundation)

[講義日時]222日(木)13:20-16:30

223日(金)10:00-11:30, 13:00-15:00

[講義室]グローバル教育カレッジ1A教室

キャンパスマップNo.31http://www.kumamoto-u.ac.jp/campusjouhou/kurokamikitak

[科目コード](Master) 39963 (Doctor) 69963

[カテゴリー]III (Books: English, Language of Instruction: English)

[講義概要]

US-Japan Cooperation: Examining Nuclear and Security Issues

Course Description:

This course will provide an overview of US-Japan nuclear alliance issues and examine the history, current state and future of nuclear deterrence strategy. Topics ranging from the role of nuclear weapons in US-Japan security policies, energy cooperation, and efforts to eliminate nuclear weapons worldwide will be explored.

The US was the first country to obtain nuclear weapons and since then the modern military defense strategy has been closely intertwined with nuclear deterrence. In addition to US-Japan nuclear issues, the course will introduce the history of US nuclear deterrence, focusing on the military side of US build-up, reduction and future plans. Given the heightened tensions on the Korean peninsula in today's climate, the prospects for progress on nuclear disarmament in the Trump administration will be discussed as well.

[履修登録]

希望者は自然科学研究科大学院教務にて下記締切日までに履修登録手続きを行ってください。

履修登録締切日:221日(水)1600

[履修削除]

履修登録後に受講ができなくなった場合は、履修削除締切日までに必ず削除手続きを行ってください。

履修削除締切日:222日(木)

【重要】履修削除締め切り日までに削除手続きを行わない場合は、受講の意志があるものとして評価の対象となります。

[担当]自然科学研究科大学院教務  TEL:096-342-3013